VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ca raspuns la apelurile de la cititori despre ce se zvonise a fi un fel de „amnestie”, am scris saptamana trecuta cum USCIS a creat confuzie printre oameni prin faptul ca au oferit permis de lucru la unii din imigranti ilegali ce au fost prinsi la un raid din 24 februarie in Bellingham, Washington. Se pare ca niste persoane rau intentionate ce practicau imigrarea si-au facut reclama cum ca ceva s-a schimbat in lege, cand de fapt nu era adevarat.

Arestarea a 28 de imigranti ilegali pe 24 februarie la o fabrica mica de motoare din Bellingham a iscat o controversa nationala saptamani mai tarziu despre raidurile de la locul de munca efectuate sub administratia Obama. Raidul ICE la fabrica Yamato a fost primul efectuat sub adminitratia Obama si a parut sa contrazica politica administratiei actuale cum ca agentii federali se fixeaza mai mult pe angajatorii ce angajeaza imigranti ilegali decat pe angajati.

Ca rezultat, Secretarul de Stat al Departamentului de Securitate Nationala, Janet Napolitano a cerut un raport al raidului. In saptamanile ce au urmat, ICE a dat celor 28 de imigranti permise de lucru sau optiunea de a se intorace in tara lor natala. Majoritatii celor 28 de retinuti li s-a dat drumul din motive umanitare (cum ar fi ca aveau o conditie medicala, sau ca aveau copii minori acasa, probabil copii cetateni americani), sau dupa ce au platit cautiuni intre $3000 si $11000. Cel putin o persoana a fost deportata.

Ceilalti imigranti ilegali retinuti  au fost eliberati fara cautiune si li s-a oferit permisiunea legala de a lucra in SUA. Au fost eliberati cu documente ce ii anunta „conform Asistentului Avocatului General ce a fost insarcinat cu acest caz, toate persoanelor implicate in incidentul de la fabrica Yamato ... li se permite amanarea actiunii si eliberarea de permise de lucru, valide pentru durata acestui proces.”  „Amanarea actiunii” inseamna ca imigrantul nu va fi deportat pentru moment, la discretia ICE. Incercam insa sa ne dam seama de ce.

Imigrantii ilegali au fost verificati sa se asigure ca nu prezinta un pericol pentru US, si trebuie sa raporteze saptamanal la un agent ICE. Un purtator de cuvant al ICE a declarat ca angajatii au fost eliberati in timp ce investigatiile continua la fabrica de motoare si li
s-a dat permisiunea de a lucra. ICE  a refuzat sa spuna altceva mai mult.

Acest lucru a iscat multe controverse printre cei anti-imigratie, zicand ca amanarea actiunii si inmanarea de permise de lucru reprezinta o „amnestie de facto” si ca ii rasplateste pe cei ce sunt arestati. Asta nu este de negat, insa cine vrea sa fie arestat
intr-un raid la locul de munca ca o conditie precedenta?

Va rog sa fiti atenti la momentul in care se intampla acest lucru. Mi se pare mie (si ar putea sa gresesc) ca ICE  a efectuat raidul , primul din administratie Obama, cum era intalnit si in administratia Bush (care a arestat cativa angajatori, deci nu ar fi fost ceva nou), insa acest lucru a atras atentia lui Napolitano, care a oprit acest lucru. De ce sa ii deranjeze pe cei de la ICE si sa puna cazurile acelor angajati in asteptare? Pot sa cred ca o reforma majora in imigratie este iminenta. Mai mult despre asta mai tarziu.

Napolitano a mai amanat alte raiduri planificate la alte locuri de munca, in timp ce revizuieste politica prin care ofiterii ICE executa aceste actiuni.

Raportul despre ce s-a intamplat in Belligham va fi parte dintr-un set nou de cerinte prin care agentii ICE se vor concentra pe arestarea angajatorilor si mai putin a angajatilor ilegali.

Actiunile ei vin intr-un moment in care exista o disputa nationala asupra imigratiei in conditiile unei economii slabe a SUA, cu tot mai putine locuri de munca. „Secretara Napolitano vrea sa se asigure ca raidurile la locul de munca se efectuaza asa cum ar trebui,” a spus purtatorul ei de cuvant Matt Chandler. „Ea se concentreaza pe a folosi resursele noastre limitate in a obtine cel mai bun efect – prin a urmari imigrantii cu cazier si angajatorii ce nu respecta legile, si care creaza cu buna stiinta o forta de munca ilegala.” Sigur ca asa e.

Noile cerinte ale adminitratiei Obama vor fi o schimbare majora fata de ceea ce se intampla la sfarsitul anilor Bush, spune Doris Meissner, care a lucrat ca si comisioner la INS in timpul administratiei Clinton. Raidurile cu arestari de imigranti ilegali erau o rutina in ultimul an al adminitratiei Bush.

CITIND IN FRUNZELE DE TEI CU OBAMA:  In mai, Napolitano a expus in fata senatului planul adminitratiei de a intari controlul la granita si a aplica legile imigratiei intr-un mod mai eficient, dar in acelasi timp si-a reiterat suportul pentru actul DREAM, asa cum o facea si cand era guvernator in Arizona. Mai tarziu tot in aceesi zi, oficiali ai Casei Albe au avut un apel conferita cu lideri reformei in imigratie si au dezvaluit un plan cu buget de 27 de miliarde pentru securitatea si transportul la granita, ca parte a bugetului pe anul 2010 prezentat de presedeintele Obama congresului pe 7 mai.

Presedintele Asociatiei Avocatilor de Imigratie SUA (AILA) Charles H. Kuck (mereu un optimist), a raspuns declarand ca „presedintele Omaba continua sa isi dirijeze administratia in directia reformei in imigratie. Declaratiile lui Napolitano si bugetul presedintelui ne indica faptul ca o dezbatere serioasa asupra reformei in imigratie se poate intampla acest an.”

„Bugetul presedintelui merge mai departe de strategii de aplicare a legii eficient, si recunoaste importanta investirii in imigranti”, adauga Kuck. „ Administratia Obama intelege. Ce se formeaza este o administratie ce continua sa dovedeasca ca este antevazatoare si strategica. In mod clar, o reforma in aplicarea legii imigratiei cu responsabilitate si eficienta va duce la la posibilitatea ca sa fie adresata reforma imigratiei in Congres in decursul acestiu an.”

De-a lungul anilor am vazut ca prin controlul la granita si raidurilie de imigratie s-a creat apoi posibilitatea de a avea o reforma mai larga in imigratie, care ar legaliza pe cei ce sunt aici ilegal si ar usura procesul de vize, in mod particular referitor la vizele de lucru temporare. Acum vedem ca administratia Obama isi schimba focusul pe aplicarea legii impotriva angajatorilor (care era de asemenea un scop si sub aministratia Bush), si in mod ciudat, amana deportarea primilor imigranti ilegali prinsi intr-un raid la locul de munca.

Controlul la granita se pare ca se stabilizeaza. Numarul arestarilor la granita a scazut considerabil. Focusul se schimba de la oprirea la granita a imigrantilor ilegali care incearca sa vina aici pentru a-si gasi un loc de munca intr-o economie in recesiune, pe a opri traficul de droguri in timp ce cartelurile din Mexico cauta sa preia controlul traficului prin granita. Ambele parti ale discutiei imigratiei vad ca este nevoie de control la granita atunci cand este vorba de carteluri criminale. Mai mult despre asta mai tarziu. Dar toata lumea stie ca legislatia reformei in imigratie incepe in Congres.

URMEAZA: CE FACE CONGRESUL?

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns