VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

REFORMA IN IMIGRATIE: CE SE INTAMPLA IN SPATELE SCENEI? Continuam seria despre semnele ce duc, prezic eu, la reforma in imigratie. Legalizarea: 12 milioane (sau mai multi, mult mai multi) dintre noi avem nevoie de asta. Economia are nevoie de asta? Un program de vize de lucru temporare: a fost nevoie de asa ceva anul trecut, va fi nevoie anul care vine dar in aceasta economie o sa se intample asta? Economia are nevoie de munca platita cu salariu minim, sindicatele au nevoie de noi membrii, partidele politice au nevoie de votanti, si generatia Baby Boomers are nevoie de angajati care sa plateasca taxe la fondul de pensii ca sa nu fie nevoiti sa manance mancare de caini la batranete. Sau sa fie nevoiti sa lucreze la „pensie” la locuri de munca unde nu-ti trebuie multe aptitudini. „Bine ati venit la Walmart!”

SI ACUM STIRILE: „ARESTARILE LA GRANITA AU SCAZUT CONSIDERABIL” Numarul de arestari la granita SUA cu Mexico a scazut cu 27% anul acesta, o scadere ce aduce numarul la cel mai mic din 1970 incoace, spun oficialii. Declinul accelereaza un trend de 3 ani pe care expertii il atribuie declinului economic, in care si aplicarea legii imigratiei a avut un rol important. Scaderea numarului de locuri de munca in SUA si intarirea granitelor au facut ca numarul arestarilor la granita sa scada. In ultimii ani, guvernul federal a construit gard la granita US- Mexico, a instalat camere de supraveghere si a adaugat sute de ofiteri la granita pentru combaterea imigratiei ilegale.

Seful de Patrula de la Granita US -David V. Aguilar a dezvaluit raportul subcomitetuli judiciar pe probleme de imigratie al Senatului. Au fost 354.959 de arestari din octombrie 2008 pana in mai, in scadere de la 486.753 cate au fost cu un an in urma.

DE CE ESTE ACEST LUCRU RELEVANT: In trei incercari in decursul a trei ani, congresul nu a reusit sa treaca o lege a imigratiei, in principal din cauza ca opozantii voiau intai o securitate la granita. Nimeni nu a spus cine sau ce va determina daca granita este intarita, si mantra „securitatea granitei intai de toate” a permis legislantilor sa amane rezolvarea cazurilor celor 12 milioane de imigranti ilegali ce locuiesc in SUA.

ACUM ESTE TIMPUL: Aratand ca granitele SUA sunt mai sigure ca niciodata, senatorul democratic Charles E. (Chuck) Schumer, presedintele subcomitetului de imigrare din cadrul comisiei judiciare a senatului (si astfel cel mai important senator democratic in problemele imigratiei) a spus ca datorita progesului din ultimii patru ani – de la bariere pana la mai multi agenti pana la o tehnologie mai buna – legislantii au dovedint natiunii ca sunt seriosi referitor la securitatea tarii. Acum, spune el, votantii ar trebui sa fie pregatiti sa accepte o lege care sa legalizeze imigrantii ilegali si sa rescrie legile imigratiei.

Eforturile de a trece o legislatie de legalizare au fost in zadar in 2006 si 2007 cand votantii de dreapta s-au organizat sa ii arate senatului ca se opun reformei imigratiei. Legislantii au concluzionat ca votantii voiau securitate nationala si ca nu credeau ca noua lege ar putea controla granitele.

Senatorul Schumer a aratat ca si dovada ca granitele sunt mai sigure numarul in scadere de arestari la granita US-Mexico. El a spus ca asta ar trebui sa convinga votantii care obiectau in 2006 si 2007 la legea reformei in imigratie ca guvernul si-a facut treaba.

„Anul acesta putem sa trecem o lege puternica, dreapta, practica si eficienta de reforma a imigratiei”, s spus democratul de New York.

ASTA ESTE GROZAV! DAR CE SE INTAMPLA ACUM? Ma bucur ca ati intrebat asta, pentru ca presedintele Obama a organizat grupuri bipartizane din Senat si Camera Deputatilor ca sa discute reforma in imigratie cu intentia de a trece o lege pana la sfarsitul anului. Intalnirea de la Casa Alba, care era programata initial pentru lunea trecuta a fost amanata pana pe 17 iunie.

DAR CE SE INTAMPLA CU ECONOMIA? Acum cand in securitatea la granita s-au facut progrese, daca nu succese, discutia acum este: Cei 11.6 milioane de imigranti ilegali estimativ iau locurile de munca ale americanilor? Si cum ar ajuta economia daca acestia ar avea statut legal? Nu sunt acesti imigranti ,in general mexicani, o povara pentru resursele platitorilor de taxe? Care este beneficiul net in economie al reformei in imigratie? Cu rata somajului cea mai ridicate din ultimii 25 de ani, acestea sunt intrebari de neevitat.
 
In ultimele saptamani au aparut o serie de rapoarte ale comisiilor si esee de opinie pe aceasta problema, parte dintr-o strategie a suporterilor imigratiei de a castiga un public american care stie ca se pied locuri de munca in fiecare saptamana.

„Cand somajul este ridicat, orice ar parea ca poate sa ia din locurile de munca ale celor ce sunt aici legal... o sa intalneasca multa rezistenta” a spus recent reporterilor secretarul de stat al departamentului de securitate nationala, Janet Napolitano.

Suporterii imigratie spun ca aceasta este o perceptie pe care ar vrea sa o contrazica. Printre aceste argumente este faptul ca midvestul are nevoie de muncitori ilegali care sa obtina permis de lucru pentru a putea stabiliza economia in regiune. Ei mai spun ca o lipsa de forta de munca ce o sa ramana cand Baby Boomers se vor pensiona si aceasta va trebui sa fie ocupata de imigranti ce ar putea fi legalizati pentru a putea mentine sistemul de pensii in functie.

Cealalta parte a dezbaterii, importriva legalizarii si in favoarea arestarilor, arata ca imigrantii ilegali sunt o povara pentru programele guvernamentale si cer sa existe programe prin care sa poata veni aici muncitori calificati.

Este interesant ca sustinatorii imigratiei par ca sunt gata sa renunte la proviziile de vize de lucru in favoarea unui program de legalizare, in contextul situatiei economiei. Preferinta lui Obama, dupa cum a spus, este ca sa imbunatateasca sistemul de educatie al SUA, ca o parte a sigurantei nationale, ca sa generam proprii muncitori cu calificari.

In saptamanile ce urmeaza, o sa auziti mai multe dezbateri despre impactul economic al muncitorilor ilegali si despre legalizarea lor.

DECI CARE ESTE CONCLUZIA? Pe 29 aprilie intr-o conferinta de presa, Obama a spus ca nu se poate continua cu un sistem de imigratie care nu este pus la punct.” Ce vrem sa facem este sa aratam ca suntem competenti si ca avem rezultate in imigratie, chiar si pe structurile existente, legile pe care le avem deja”, Obana a spus „ca sa putem ca cream incredere intre cetateni ca putem sa aplicam orice forma de lege se va crea”

Acest Barack Obama este o pisica interesanta. Nu vad cum ar putea sa-i manevreze pe Nord Coreeni.

Imigratia ilegala nu poate sa continue! Aceasta nu este frontiera din vestul salbatic, unde orice se poate intampla. Exista reguli! Aceasta este America, unde fratele cel mare este la lucru: orice cetatean trebuie sa fie documentat, orice camarad trebuie sa fie in data de baze! Solidaritate muncitori! Trebuie sa fim identificati si numarati! Da, cel din fostul bloc sovietic, fratele cel mare. (Verifica „Trebuie citit” mai jos). Da, avem nevoie de legalizare, si o sa vedem daca o sa se intample asta. Vom vedea cu totii cum o sa se apropie. In articolul de saptamana care vine vom da sapte motive pentru care congresul trebuie sa treaca o lege in reforma imigratiei ACEST an, unul dintre ele fiind, sa se poata face o numarare sigura la censusul din 2010.

(Trebuie citit: 1984, de George Orwell, si O lume noua mai buna, de Aldous Huxley. 1984 a aparut ca ultimul film al lui Richard Burton in 1984, o buna adaptare a cartii. Un alt film pe aceeasi tema, si unul dintre favoritele mele, este Brazil, care este un fel de Monty Python intalneste Noua Lume. Ma uimeste cati est europeni nu sunt familiarizati cu aceste puncte de vedere de baza anglo-americane (cerinta de citit in liceu) despre statul totalitar – nu doar cum ar fi putut exista, de recunoscut de oricine din sistemul soviet, dar cum ar putea sa devina, ipotetic, ca o progresie logica in vest. Ipotetic? Uita-te in jur si poti vedea ca am ajuns deja acolo! Si ma uimeste de asemenea ca americanii nu sunt mai cunoscatori si mai alarmati despre realitatile sumbre de la 9/11 incoace! Mi se pare mie ca multimea ar trbui sa iasa pe strazi in protest si cu aceste carti deasupra capului in timp ce picheteaza cladirile guvernului. Dar sunt atins de schimbarile politice pe care le-am vazut de la alegerile din mid termen din 2006, oricum)


Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns