ImageRound Table Society, NFP in colaborare cu Sahia Film Romania organizeaza miercuri, 17 septembrie 2008, "Clubul Filmului Romanesc Contemporan", o seara de filme documentare si de scurt metraj recent realizate de studiourile Sahia Film. Evenimentul va avea loc la sediul RTS, 2408 N. Kedzie Ave (Kedzie & Fullerton).

Image
Acest prilej constituie un schimb de experienţă: RTS si Sahia Film faciliteaza accesul publicului din SUA la creaţii romanesti de valoare si, in acelasi timp, aduc la Chicago personalităţi din industria cinematografică din Romania, care vor lua contact cu mediul românesc din diaspora.

Considerăm că este important să fructificăm atenţia de care se bucură în acest moment cinematografia românească, obţinută în urma participării în ultimii ani la numeroase festivaluri internaţionale de prestigiu şi consolidată prin obţinerea celui mai prestigios trofeu european - Palme d'Or de regizorul Cristian Mungiu cu lung metrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Programul evenimentului

SA FACEM TOTUL – Documentar realizat de regizorul Stefan Gladin.  Filmul a fost realizat la Sahia Film si constituie interesante pagini de istorie, tratand o paralalela intre vizitele cuplului Ceausescu si viata plina de greutati a romanilor din epoca comunista. Acesta este plin de "noutati" pentru spectatorii mai tineri. Regizorul a apelat la consultanti istorici avizati ai epocii.   

SPLENDOAREA FRESCELOR SFINTE –  Documentar realizat de Ioan Bostan. Regizor cu o bogata filmografie documentaristica din care putem aminti filmele realizate in Delta Dunarii.  Apreciat de public si premiat la multiple concursuri si festivaluri de film in decursul vietii, Ioan Bostan este catalogat ca unul din regizorii importanti de documentare din Romania si unul din cei mai renumiti regizori ai Studioului Sahia Film unde si-a desfasurat activitatea realizand un impresionant numar de 114 filme.

PAM-PARA-RAM - film artistic de scurt metraj realizat de regizorul Petru Hadarca, cu Nicodim Ungureanu si Manuela Golescu. Comedie de situatii in care un grup de lautari tigani incearca sa ajunga la nunta unde au fost angajati sa cante, intampinand cele mai neasteptate piedici si ghinioane care, impreuna cu pitorescul personajelor si limbajul colorat pe care-l folosesc, fac substanta comica a acestui mic giuvaer al filmului romanesc contemporan.

Proiectia filmelor va dura aproximativ 2 ore si jumatate si va fi urmata de un colocviu cu intrebari si raspunsuri adresate de public invitatilor speciali de la Sahia Film Romania: regizorul Marius Iurascu, directorul general al Studioului Cinematografic Sahia Film, regizorul Dragos Stanescu, producatorul general Dinu Ion si operatorul Alexandru Teibrich.

Intrarea generala: $5.00 (acceptam si donatii mai mari in speranta ca publicul apreciaza eforturile RTS de a aduce evenimente culturale de calitate in Chicago). Datorita scurtului rastimp pana la eveniment rezervari in avans nu se pot face pentru acest eveniment, locurile fiind ocupate in ordinea sosirii pana la capacitatea salii.