"Termopanul ei de viata!..."
Poate ca in alte zone ale tarii, asaltul termopanelor s-o mai fi ogoit, dar in zona Dornelor e "rezbel" mare!Vibreaza vazduhul de zumzetul otelos al ferastraielor mecanice si de rapaitul ciocanelor care prefac in tandari usile si ferestrele de lemn, chiar daca sunt nou-noute, pentru a le face loc sofisticatelor surate. Si cum vorba romanului zice ca "daca-i bal, bal sa fie", cu ocazia montarii termopanelor, casele respective trec si printr-un riguros proces de "modernizare".
De aceasta napasta n-o scapat nici casuta lui Mos Dumitru, cel de sade pe-o ulita laturalnica a orasului Vatra Dornei, si poarta in spinare bonda inflorata cu arnici. Pe vremuri, casuta cu pricina, mostenita de la parinti, era o casa destul de aratoasa, cu acoperisul in patru ape, cu ferestre ochioase, cu cerdac in fata. Mai apoi, dupa ce in jur au prins a se inalta hardughii uriase, parea un puisor de gaina. Dar mos Dumitru o indragea si asa. Acolo-i erau toate amintirile vietii lui; si cele din timpul copilariei... Si cele din timpul cat traise Arghira, nevasta-sa... Iar acum, s-au dus toate pe apa Sambetei. Si numai potlogarii de nepoti sunt de vina, ca mereu l-au tigalit la cap: "Hai, tataie, hai, sa-ti prefacem bordeiul. Ne faci de ras cu asemenea primitivitate. Iti punem si termopane. Sa vezi ca o sa fie ok". Si azi asa, maine asa, pana cand l-au induplecat. Pe urma, cat ai zice peste, s-a si deschis strasnic santier, ca doar nepotii erau in bani, ca nu degeaba slugarisera prin cele strainataturi. Si zbrrrr, si darrrr, vreo cateva luni la rand. Praf si pulbere s-a ales din ferestrele cele ochioase si din usile cele trainic ghintuite in bumbi de arama. Ba o mai imbracat si peretii in niste scanduri din "naidiloc lesanat", de nu-i chip a mai bate un cui in care sa-si mai atarne omul cele nevoi. Iar la drum, o puscat un gard strasnic, din beton, asa, ca la puscaria din Gherla.
Se-ntoarce mos Dumitru de la targ si se tot duce de-a lungul ulitei. "Da-ncotro ai
Drama lui mos Dumitru nu este nici singulara, si nici lipsita de importanta.
Prea lesne ne lepadam de tot ce-i romanesc, iar suflul acesta al innoirii, prin imitarea celor vazute prin alte tari, nu este unul de bun augur. Pe ulita Borcutului, unde locuieste mos Dumitru, e un talmes-balmes arhitectural, de parca toti arhitectii turnului Babel s-au reunit intr-o nesabuita tabara de creatie. Si tot pe aceasta ulita, un "om de afaceri" construieste case din lemn de excelenta calitate, destinate turismului din tarile vest europene. Pe cand in zona Dornelor, chiar si prin sate, au inceput sa apara, pe post de unitati agroturistice, niste hidosi "mastodonti" din "prefabricate", vopsiti in culori traznet, incat fac o concurenta neloiala cerului albastru si florilor din gradina.
Ne-au lasat strabunii amintiri frumoase. Iar pentru ca aceasta minunata zona de munte face parte din Bucovina, as aminti doar vestitele manastiri voievodale ce ne-au dus faima peste hotare. Dar noi ce amintiri vom lasa in urma?
Spatiul nu permite pentru a face o analiza mai ampla a cauzelor multiple care au generat acest fenomen, dar, in treacat, citez cateva: lipsa de instruire, de gandire in perspectiva, de personalitate nationala si individuala, snobismul, grandomania etc. Ce-i de facut? Daca as sti cum sa opresc vantul, poate ca as putea raspunde si la aceasta intrebare. O stopare prin legi scrise nu-i de imaginat, ca legea bunului simt nu mai functioneaza, iar buzunarele unora sunt doldora de bani... Si sa cugetam ca drama lui mos Dumitru poate fi drama unui popor intreg, care sa nu se mai recunoasca pe sine, simtindu-se strain nu numai in propria-i ograda, ci si in propria-i piele, in gand, si in fapta...
Prof. ION CRUCEANU, Vatra Dornei