Avem copii frumosi si suntem obligati sa fim toata ziua la servici. Nevasta nu poate sta acasa pentru ca acea viata dulce cu 1 salariu in casa s-a dus de mult. Angajam fete/femei, le platim din greu sa aibe grija de ingerasii nostri si dam peste tot soiul de tampite care-si bat joc si nu le pasa, ba inca te trezesti ca iti mai si fura din casa cand pleaca. Unele sunt chiar semi-ilegale, fara drept de munca dar cu un tupeu tipic Romaniei moderne, ahtiate dupa bani fara munca aferenta. Nu credeti ca e timpul sa ne protejam un pic in fata acestor monstri cu fete de mironosite nevinovate ?

Toate vin si au numai miere in gura. Vai, da, am facut si asta, stiu, da, iubesc copiii ca pe ai mei, sunt serioasa. NUuu, nu va las, va promit, da, da sigur ca da. Le angajezi si numai fitze fac. Isi fac treaba cu fundul si mai au si pretentii ca sa fie platite mai mult. Si dupa o perioada te trezesti cu surpriza, te lasa balta, cateodata fara preaviz. Din cate am vazut nu sunt singurul care a luat teapa. Invit pe toata lumea sa-si impartaseasca experientele proaste, caci doar asa ne putem proteja impotriva unei ticaloase care fuge dintr-o casa in alta si trage tzepe, bazandu-se pe faptul ca nimeni nu le poate afla. Oh, era sa uit, va amintiti cumva de "referintele" bune care le aveau la angajare ?

Eu am doua cazuri de expus. Ambele au fost Live-In. Haideti sa incep:

Marinela Pestereanu Gere
O pustoaica de 30 de ani, adica are 30 dar tot ca una de 16 gandeste. Nu stie sa faca absolut nimic si desi a promis ca invata, doar asa am luat-o. Evident numai asta nu ii trecea prin gand. Mai avea si carnet de conducere si ne-am gandit ca e folositor, i-am fi dat o masina pe mana sa duca la scoala copiii, norocul e ca n-am apucat asta, copiii erau in vacanta. Minte de stinge, a avut chiar si "referinte" de la joburi anterioare. A venit la noi smerita si plina de bune intentii insa se scula pe la 11 ziua, trageau copiii de ea ca le era foame. Am platit-o in avans pe o luna, mi-a zis ca are cheltuieli cu casa unde a stat si daca putem s-o ajutam. Am zis sa fim oameni si sa dam dovada de buna credinta si i-am dat banii. Odata ce a pus mana pe ei a inceput sa plece mai des, apoi a plecat de tot, evident fara sa spuna ca nu se mai intoarce. Mi-a dat telefon ca "imi da 2 week notice" dar ca nu poate saptamana asta sa vina la job ca are treaba in alta parte, de parca jobul de Nanny e un soi de tele-commuting. I-am zis sa se duca invartindu-se dar sa trimita banii inapoi. Incerca sa vina cu vrajeala ca vai ce mult ii este ei dor de copii si daca nu poate sa mai vina sa ii vada. De fapt mai avea niste haine care trebuia sa si le ia, nu a apucat in timpul saptamanii cand si-a luat cateva cu ajutorul tatalui ei. Pe furis, bine inteles. Nu am mai auzit de ea si nici nu a venit sa isi ia boarfele inapoi, desi i-am tot dat SMS-uri. Hainele le-am donat la Salvation Army. Am avut noroc, daca pot sa spun asa, nu a furat nimic din casa. Probabil si din cauza ca ii luasem datele de pe carnetul de conducere si daca era ceva o dadeam in urmarire.

Ana Moroiu
Femeie de vreo 60 de ani, pare cumsecade la prima vedere. A venit la noi pleacand de la alta familie pe motiv ca acolo era tratata ca o servitoare si nu ii placea. Am avut deosebita grija ca la noi sa se simta bine, o luam cu noi in vizite, pe copii ii educam sa fie politicosi cu ea si s-o considere ca pe-o bunica. La inceput a lucrat bine sa ne ia fatza si chiar am crezut ca am nimerit bine dupa proasta experienta anterioara. Apoi a inceput s-o lase mai moale, dar avea grija mereu sa ne explice cat de mult muncea ea in timpul zilei cand de fapt nevasta-mea observa scapari. Nu am avut mari neintelegeri ba chiar o ajutam cu niste chestii personale. Ne-am izbit insa de un obraz gros de 3 degete insa si am inceput sa mai ne indepartam putin de la asta. Apoi a venit povestea banilor. Femeia a stat si a iscodit sa vada cam pe unde stam financiar. Problema ei era in saptamanile scurte, nu cumva sa fie ea platita mai putin. A venit Txgiving si cu obrazul gros tot s-a impins in noi sa mai stea in plus desi nu era nimic de facut doar ca sa fie platita. Am trecut cu vederea. A venit Craciunul, a vazut ca i-a mers inainte, a impins-o si mai tare, ne-a cerut de la obraz bonus. I-am dat am facut socotelile pe restul anului a fost fericita apoi dupa ce s-a vazut cu banul iarasi s-a facut ca sta si face treaba si ne-a mai cerut bani pentru niste zile care nu i-a cerut nimeni sa stea si in care oricum n-a facut nimic. Noi n-o obligam sa plece la fi-sa, se aranja sa plece cum vroia ea, insa acum a intrecut masura stand, dand de inteles ca nu vrea bani, ca sa vina apoi sa ceara de la obraz. Am platit, am zis asta e, trebuia s-o trimitem acasa noi, direct, nu sa stam la vrajeala. Insa a pus capac la MLK Day cand in saptamana scurta ne-a cerut bani ca pe toata saptamana, desi venise doar 4 zile motivand ca ea a facut treaba normal, desi nu facuse, a fost bolnava 2 zile si i-am zis s-o ia domol. Apoi ca sa fie tacamul complet mi-a mai cerut si din urma pt inca 2 zile, cand eram in vacanta in Florida, desi ne intelesesem inainte, am lasat-o sa stea si sa continuam s-o platim normal in loc s-o trimitem acasa fara plata ! Asa, drept multumire. Si bomboana pe coliva a mai si spart ceva si am pus-o la plata, lucru care probabil a turbat-o rau de tot pentru ca saptamana i-am platit-o ajustat, pentru vacanta in Florida i-am zis ca nu am ce plati.
Drept care, cu un parsivism iesit din comun, a venit normal la program, chiar imi spunea ca vai am treaba de facut trebuie sa ma apuc repede, a asteptat pana cand am plecat la servici, a trimis copiii la scoala, si-a strans lucrurile ei plus cateva in plus din casa si a plecat fara macar sa lase un bilet sau sa dea un telefon ! Copiii mei au venit de la scoala si au stat 1 ora in frig de -10 grade pentru ca tampita asta s-a suparat ca magarul pe oi si a plecat neanuntat, pe furis ca o hoata, probabil satisfacuta in prostia ei fudula ca mi-a aratat ea mie cine e ea.  Eu am fost furios, asta e, insa am facut raport la Politie si acum o cauta baietii s-o intrebe de sanatate, evident nu stiam adresa ei si la telefon nu mai raspunde. Nu as fi avut nimic cu ea daca zicea frumos ca pleaca dar asa ceva nu se face si o sa am grija sa plateasca scump pentru asta !

Acum stau sa ma gandesc, am impresia ca atunci cand a venit la noi a facut cam acelasi lucru la familia de la care a plecat, pentru ca a ajuns la noi lunea dupa amiaza, evident grijulie sa nu cumva sa nu ii platim ziua respectiva. Femeia este deosebit de parshiva, mincinoasa si capabila, dupa cum vedeti, de gesturi destul de grave. Totul se rezuma la ea la bani, are un obraz deosebit de gros si daca nu este satisfacuta face urat. Daca vede ca ii merge, intinde coarda si mai mult ! Iar daca nu mai tine, trage tzeapa si se duce la urmatoarea victima.

Pana acum atat am de spus, cred ca nu voi mai folosi nanny de aici, riscurile sunt prea mari. Pentru cei care insa nu au nici o alta solutie viabila, va urez succes si avand in vedere cele de mai sus, aveti mare grija pe cine aduceti in casa !!! Bafta la toata lumea.

PS. Pe prima o plateam cu 800 pe luna, iar pe a doua, am zis ca e femeie serioasa, vezi Doamne, o plateam cu 1200$ pe luna. Ambele cash, ca sa nu lase urme :-) ! Ambele au zis un DA mare si frumos la angajare, altfel nu le luam ! Prima clar avea de gand sa traga tzeapa si i-a iesit in oarecare masura. A doua a stat 6 luni pana sa nu mai vrea. In tot acest timp ne-am inteles perfect ! Prima era legala in SUA, a doua era  fara drept de lucru !  Deci nu e vorba ca nu m-am inteles cu ele. Dimpotriva, m-am inteles cand au venit, dupa aia le-a apucat disperarea si voiau tot mai mult, uitand de intelegerile care le aveam.  Ai inteles draga domnule Vaios ?

 

PPS. Pentru matematicienii care-si dau cu presupusul aici 1200 pe luna inseamna 300 pe saptamana (atat plateam) care impartit la 5 inseamna 60 pe zi ! Sambata si Duminica erau libere si bonele plecau de la mine de acasa. De asemenea mai pune si costul de live-in, dar asta inseamna sa intri in analiza matematica destul de complicata. Vezi ca este o doamna inginera pe site aici care ofera lectii de aritmetica si cauta job. Poti sa iei lectii de la dansa daca ai lipsit in clasa 1a si a 2a de la materia asta.