Aproximativ 3,4 milioane de români lucrează în străinătate, ceea ce a creat un "uriaş" deficit de forţă de muncă pe piaţa internă

 Aproximativ 3,4 milioane de români lucrează în străinătate, ceea ce a creat un "uriaş" deficit de forţă de muncă pe piaţa internă, deficit care va fi acoperit cu muncitori din state extracomunitare, a declarat, sâmbătă, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul sindical a spus că oficialii statului român declară cifre mai mici referitoare la numărul românilor plecaţi în străinătate în scop de muncă, dar din datele BNS rezultă că 3,4 milioane de români lucrează în prezent în alte ţări. Potrivit lui Costin, migraţia românilor a creat un "uriaş" deficit de muncitori pe piaţa forţei de muncă, în special în construcţii şi în industria textilă.

Criza muncitorilor din România va fi rezolvată cu muncitori din alte state, în special extracomunitare, a mai precizat Costin. Potrivit acestuia, în prezent, în România, lucrează aproximativ 12.000 de muncitori străini, după numărul de permise de muncă eliberate de autorităţi. Cei mai mulţi străini veniţi la muncă sunt din Republica Moldova, Turcia şi China. Costin a mai spus că numărul străinilor veniţi la muncă în România va creşte în perioada următoare pentru că "presiunea investiţională este mare, iar resursele umane sunt limitate".

În acest context, reprezentantul BNS a spus că este necesară o colaborare între structurile sindicale din România şi cele din ţările unde lucrează mulţi români sau cu cele din care vin străini să muncească în România. Potrivit lui Costin, BNS-ul derulează deja programe cu confederaţiile din Spania pentru integrarea muncitorilor români şi pentru informarea acestora în legătură cu drepturile şi libertăţile pe care le au în această ţară. Confederaţia are în vedere acelaşi tip de colaborare şi cu sindicatele din Italia.

Totodată, BNS intenţionează să-i reprezinte sindical pe muncitorii străini din România, care vin să acopere deficitul creat de românii plecaţi, în acest sens urmând să încheie în scurt timp un parteneriat cu Federaţia Sindicatelor din China.

Pentru anul în curs, guvernul a stabilit un contingent de 12.000 de permise de muncă pentru străini, din care, în primul trimestru au fost eliberate 9.000. Totodată, la sfârşitul lunii mai, guvernul a adoptat memorandumul prin care România liberalizează piaţa pentru muncitorii din statele membre UE, aceştia nemaiavând nevoie de permise de muncă, indiferent dacă provin din state care au impus restricţii românilor la muncă.

Conform centralizării de la Ministerul Afacerilor Externe, numărul oficial al românilor aflaţi legal pe teritoriul statelor membre UE este, la sfârşitul lunii martie, de peste 1,2 milioane, cei mai mulţi locuind în Italia (aproape 500.000) şi Spania (aproape 450.000).