VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

CE ALTE SFATURI  INTR-O ECONOMIE IN CADERE? (Continuare de saptamana trecuta)

FOCUS PE BENEFICIILE DIN DIVIDENTE: Cand preturile la actiuni scad dramatic asa cum se intampla zilele astea, investitorii se axeaza pe actiuni care platesc dividente. Multe actiuni care si-au pierdut valoarea platesc inca aceleasi dividente pe care le plateau si inainte de scaderea valorii lor. Dar unele din acele actiuni cu plata mare in dividente pot fi si periculoase. Pe masura ce cash flow-ul compniilor scade, pot fi taiate si dividentele. Intrebarea este daca “profitabilitatrea dividentelor”, dividentele ca procent din pretul actiunilor sunt fara suport, in functie de cash flow-ul companiei si de profitabilitatea ei. Acum este momentul sa ne uitam la companii care au dividente “de incredere” si la modele de afacere care rezista si intr-o economie grea. Expertii spun ca companii precum Coca Cola, Altria Group si Merck au un profit in dividente de 3,4 pana la 6,6 procente, si sunt considerate variante sigure chiar si intr-o recesiune globala.

SA-TI PLATESTI TOT MORTGAGE-UL? In mod normal recomandam impotriva acestul lucru atunci cand profitul din investitiile in actiuni intrecea  costul dobanzii dupa taxare din real estate. Daca aveai extra cash ca sa iti platesti mortgage-ul, recomandam sa investiti in alte tranzactii de real estate sau in piata financiara ( cum ar fi sa cumparati intr-un fond mutual). In decursul ultimilor ani, ai fi avut un profit mai mare daca ai fi pus acei bani in plus intr-un mod de investitie ce aducea profit mai mare decat sa-si fi redus datoria de mortgage cu 4-5 % (dupa taxe).

Desi pretul anumitor actiuni au crescut chiar mai mult ca in real estate, tot real estate imi place, pentru ca: 1) etse tangibil si de inteles, 2) multa lume lucreaza in constructii, asa ca remodelarile la pret redus adauga la profitabilitate, si 3) suntem in Chicago unde piata de real estate este profitabila. Real estate este investitia in care folosesti banii altcuiva ( la un anumit pret, costul dobanzii dupa taxare), ca sa obtii un profit de 100%. Profitul realizat din proprietatea care se apreciataza poate fi investit in urmatoarea tranzactie imobiliara, si asa se evita temporar taxarea, printr-o “1031 exchange” – in alte cuvinte, investotorul poate sa ajunga sa nu plateasca taxe niciodata!

Astazi, sfatul ar putea fi altul. Deoarece sunt atat de putine optiuni sigure de investit acum, sa platesti mai multi bani la mortgage s-a putea sa nu fie o idee asa de proasta, asta presupunand ca nu trebuie sa strangi ceva bani cash intr-o pusculita, in caz ca poti sa-si pierzi locul de munca.Sfatul standard este sa ai pastrati in cash echivalentul a cheltuielilor pe doua – trei luni pentru zile negre.

De obicei nu platesti taxe pentru banii cu care platesti dobanda la casa. Sa spunem ca costul dupa taxare al mortgage-ului tau de 6% este de fapt 4%. Trucul este sa gasesti un mod de a investi care sa iti aduca mai mutl decat atat – ceea ce nu era nici o problema pana acuma. Sa spunem de exemplu, ca ai $2000 extra cash. Sa-I platesti la mortgage (si sa salvezi 4%), sau sa ii pui intr-un fond mutual care plateste 6% (pentru un profit de 2%)? Un profit stabil dintr-o investitie care sa-ti garanteze mai mult decat dobanda platitia dupa taxare la mortgage poate fi greu de gasit astazi. (SAU SA SPUNEM: Ar fi greu de gasit in piata de astazi.) Cea mai sigura investite (si cu profitul cel mai mic) este considerata a fi Actiunile pe 10 ani de la Trezoreria Statelor Unite, care recent a avut un profit de 3,8 procente.

VREAU SA-MI CUMPAR O MASINA. SA CUMPAR O MASINA HIBRID CA SA SALVEZ BANI? Intai de toate daca tu crezi ca cumperi o masina noua, de fapt numai platesti pentru o masina noua. Si peste inca patru cinci ani tot o sa mai platesti pentru acea masina noua. Imediat ce preiei titlul si iesi cu masina din lotul dealer-ului, ai de fapt o masina FOLOSITA. Incearca sa o vinzi a doua zi, daca nu ma crezi, si ai sa afli ca ai pierdut intre un sfert si o treime din valoarea masinii, deja intr-o singura zi. De fapt, nu ai sa pioti sa o vinzi si sa-si platesti restul de imprumut pana cand imprumutul nu este deja aproape platit. Din nou, sfatul e sa cumperi o masina veche in loc de una noua, o Toyota in loc de un Lexus, o Mazda in loc de Mercedes.

Jumatate din hybrizii 2009 cu greu fac 25 mpg, cu exceptia masinii Toyota Prius. Un Hybrid mediu se vinde cu $5000 mai mult decat masinile cu care se compara, dar pe benzina. O masina Toyota Highlander se vinde cu $11.000 mai mult decat un Highlander conventional, si nu are un consum mult mai bun. Lexus LS600h L, din 2009, care costa $106.000 are un consum mai rau decat varianta conventionala. Daca vrei sa salvezi bani, probabil ca poti sa faci mai bine decat sa cheltui $25.000 pe un Prius. Daca vrei sa salvezi pamantul si costul nu conteaza, atunci cumpara un hybrid. Daca vrei sa salvezi pamantul SI banii, atunci cumpara o bicicleta, mergi cu transportul in comun, boicoteaza bunurile chinezesti ( CEL mai mai mare poluant, in afara faptului ca sunt un regim comunist represiv), si traieste asa cum traiam in anii 1940: mergeti mai multe fakmilii cu o masina, cresteti-va singuri legumele, mergeti mai mult pe jos, cumparati mai putina mancare si bunuri prefabricate. O, stai un pic! – de asta ai plecat din Europa! Ei, o sa revina! Tu o numesti saracie, noi o numim Miscarea Verde.

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns