VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

EDITIE SPECIALA LEGATA DE VOTARE: Astazi vom discuta cine poate sa voteze, de ce este important sa votam, de nevoia de schimbare pentru ca suntem la capatul de jos in multe privinte, caracterul national de a ne reveni prin schimbare si de speranta. Se pare ca am primit ceea ce am cerut, pentru ca un om Afro-American din Chicago, cu numele mijlociu “Hussein”, si cu putina experienta politica, a castigat cu o diferenta decisiva in ceea ce se prevedea a fi cea mai mare prezenta la vot din ultimii 100 de ani. Obama a castigat cel mai mare numar de voturi decat orice alt candidat la presedentie din istorie, cu aproape 66 de milioane de voturi. Democratii au luat locuri in Senat peste tot in tara. Votantii au decis. Schimbarea se simte in aer, si era nevoie foarte mare de o schimbare.

De ce este important sa intelegem dreptul de a vota? “Lasa-ma sa muncesc si sa castig bani in liniste”, nu-i asa? Pai nu suntem linistiti. Si economia se duce pe apa Sambetei, deci este mai greu sa castigam bani – este un fenomen global, asa ca sa nu crezi ca poti sa mergi in Europa sa scapi de aceasta criza. Dreptul de a vota este un drept important, pentru ca asa cum am aflat cu surprindere in 2000, un vot POATE sa faca diferenta. Dreptul de a vota a fost o lupta de-a lungul istoriei nationale, si continua inca a fi, pana in ziua de astazi. Astazi putem vorbi despre gaurile perforate in buletinele de vot, dar oameni au murit pe strazi in aceasta tara luptand pentru drepturile lor civile pana in anii 1960. Despre asta se intreaba la examenul de cetatenie cand se mentioneaza dreptul la vot: de sangele varsat pe strazi.

In mare parte din istoria nationala de inceput numai oamenii liberi (si nu sclavii si femeile) care detineau proprietati puteau vota. Cand s-a ratificat Constitutia, majoritatea statelor au au stability dreptul la vot in functie de valoarea proprietatilor pentru a restrictiona dreptul la vot. Valoarea exacta varia de la stat la stat, dar dupa anumite estimari, mai mult de jumatate din oamenii albi nu se calificau la vot. Oamenii de culoare liberi care se calificau din punctul de vedere al valorii proprietatilor  aveau dreptul la vot, dar asta varia de la stat la stat. Dupa anumite estimari, mai putin de 5% din populatie era eligibila pentru a vota in alegerile din 1800. Guvernul federal decide cine poate fi cetatean al natiunii, dar fiecare stat in parte determina care din cetatenii acelui stat au drept de vot.Desi doar cetatenii pot vota, nu toti cetatenii pot vota. Lupta pentru dreptul de a vota in America de-a lungul ultimelor doua secole a fost o lupta in doua parti. Prima parte, a fost de a castiga dreptul sa fii cetatean, in special pentru oamenii de culoare. Partea a doua a acestei lupte a fost de a castiga dreptul la vot pentru toti cetatenii indifferent de gen, statut economic, rasa sau origine nationala.

De exemplu, cei cu cazier penal nu pot vota in anumite state. Numai in Maine si Vermont se permite condamnatilor sa voteze.SUA are cea mai mare rata de incarcerari din lume. La 5,3 milioane de oameni le este refuzat dreptul de vot din cauza ca au fost arestati.

Doar prin modificarea constitutiei Statelor Unite au putut vota Afro-Americanii in 1870.( Inainte de asta majoritatea lor erau proprietati legale). Femeile au trebuit sa astepte pana in 1920 pentru dreptul la vot! Pentru ca negrii sa-si poata EXERCITA dreptul la vot, insa, a mai trebuit sa traca 150 de ani, pana la legislatia drepturilor civile din 1960.

In baza Constitutiei initiale, doar alesii din congres (membrii Camerei Deputatilor) erau alesi direct de votanti printr-o alegere populara. Presedintele si Vice-Presedintele nu sunt alesi de popor’ sunt alegi de Colegiul Elector. Pana la cel de-al Saptesprezecelea Amendament (1914), legislatiile statale numeau senatori.

Acum ca am inteles cat de pretios este dreptul la vot, haideti sa aflam mai mult despre ce se intampla inca in alegerile prezidentiale.Alegerile populare au fost pe 4 Noiembrie, dar Colegiul Elector selecteaza noul presedinte luna viitoare.

COLEGIUL ELECTOR: Statele Unite nu este o democratie stricta. Este o republica. O “republica” este un stat in care puterea suprema este a cetatenilor cu drept de vot si exte exercitata de reprezentanti alesi direct sau indirect de ei. Realitatea este ca , in Statele UYnite, oamenii nu aleg seful executive politic al guvernului prin vot direct. Statele Unite este in prezent singurul exemplu de presedinte executiv ales indirect.

Ce este Colegiul Elector? Colegiul Elector este format din 538 de reprezentanti alesi prin vot popular care ulterior aleg presedintele si vice-presedintele Statelor Unite. In 2008, Colegiul Elector face aceasta selectie pe 15 decembrie. Noul presedinte va intra in functie pe 20 ianuarie, 2009. Colegiul Elector este un exemplu de process electoral indirect, ceea ce face SUA o republica.

Decat sa voteze direct pentru presedinte si vice-presedinte, cetatenii Statelor Unite voteaza pentru “electori”. Electorii sunt in principiu liberi sa voteze pe oricine este eligibil sa fie presedinte, dar in practica ei promit sa voteze pentru anumiti candidati.Electorilor nu le este impus de legea  federala sa onoreze o promisiune, insa intr-o majoritate coplesitoare ei voteaza pentru candidatii carora le-au promis.In plus, multe state au legi menite sa se asigure ca electorii or sa voteze pentru  candidatii carora le-au promis. In ziua alegerilor, alegatorii voteaza nu pentru candidatii la presedentie si vice-presedentie, dar pentru electorii care au deja votul promis amumitor candidati. Multe state permit “tichetului” din partid care primeste cele mai multe voturi populare in acel stat sa castige toate voturile exprimate de electorii acelui stat, regula ”totul sau nimic”. Acum puteti vedea ca in campaniile prezidentiale din Satele Unite nu se incearca sa se castige cele mai multe voturi populare national, ci sa se axeze in schimb pe a castiga votul popular intr-o combinatie de state care alege o majoritate de electori.271 de voturi electoare castiga alegerea.

Fiecare elector isi exprima votul pentru un presedinte si un vice-presedinte. Ca sa fie ales, un candidat trebuie sa aiba o majoritate(271) din cele 538 de voturi electorale exprimate pentru acel office. In cazul in care nici un candidat la presedentie nu castiga majoritatea voturilor electorale, alegerea revine Camerei Deputatilor. Daca nici acolo nu se obtine o majoritate, alegerea revine Senatului. Surprinzator, nu-i asa?

CINE SI CAND A CASTIGAT VOTUL? Sa ne uitam la ce sa- intamplat de-a lungul timpului:

•    Oameni care nu erau albi: in 1870 ( prin al Cinsprezecelea Amendament al Consitutiei Statelor Unite)
•    Femeile: in 1920 ( prin al Nouasprezecelea Amendament)
•    Americanii bastinasi : in 1924
•    Rezidentii Districtului Columbia: in 1961 (prin al Douazeci si Treilea Amendament)
•    Saracii: in 1964 ( prin al Douazeci si Patrulea Amendament, interzicand taxarea la alegerile federale)
•    Adultii intre 18-21 ani: in 1971 ( prin al Douazeci si Saselea Amendament)

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns