Romania va plati lunar 5.000 de dolari unei firme de lobby pentru eliminarea vizelor SUA

Sapte tari din estul si centrul Europei au angajat o firma de lobby pentru a forta introducerea pe agenda Congresului SUA a problemei vizelor.

Potrivit publicatiei electronice Jurnalo.com, cele sapte tari, printre care se numara si Romania, vor plati lunar, fiecare, cate 5.000 de dolari firmei Dutko Worldwide.

Anuntul a fost facut, potrivit sursei citate, de purtatorul de cuvant al Ministerul ceh de Externe. Angajarea firmei Dutko Worldwide s-a facut in urma unei licitatii comune organizate de cele sapte tari: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia si Romania.

Zuzana Opletalova, purtatorul de cuvant al Ministerului ceh de Externe, a declarat pentru Jurnalo.com ca “aceasta firma ar trebui sa suplineasca activitatea ambasadelor noastre, dat fiind ca problema vizelor pentru tarile noastre nu este o prioritate pentru legislativul american”.

Potrivit purtatorului de cuvant al MAE, Corina Vintan, Romania se va alatura cel mai probabil acestei initiative, contractul fiind inca in procedura interna de aprobare la Ministerul de Externe.

Reamintim ca vizele pentru cetatenii est-europeni sunt una dintre probleme de pe agenda externa a acestor tari, ea devenind si mai acuta de cand SUA au devenit un partener strategic in zona.

Desi Administratia Bush a anuntat ca sprijina initiativa statelor est-europene de ridicare a vizelor, decizia finala este acum in seama Congresului SUA, dominat de democrati.