User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 
Vizitatorii SUA (non-imigranti=turisti, studenti, business, etc.) sunt obligati sa completeze la intrare acest formular alb (de imigrari), numit I-94, si un formular gri cu albastru, pentru vama, numit 6059B. Formularul alb I-94 este foarte important, veti primi un exemplar pe avion, pentru completare, dar trebuie sa stiti din timp la ce sa va asteptati. Nu puteti intra in Statele Unite daca nu ati completat acest formular.

Fa click aici pentru exemplu
exemplu formular I-94 (form I-94 example)

IMPORTANT: Cand completati formularul trebuie sa scrieti cu LITERE MARI

IMPORTANT: Formularul are doua sectiuni (este perforat la mijloc), trebuie sa le completati pe amandoua. Amandoua portiunile au in partea de sus gata tiparit un numar de identificare (identic). Sectiunea de jos a formularului I-94 va fi capsata in pasaport si trebuie pastrata cu grija pe durata vizitei, apoi returnat oficialitatilor la iesirea din Statele Unite. La iesire, documentul este de-capsat din pasaport si preluat de agentul liniei aeriene - daca acesta uita din greseala si nu va cere formularul I-94, inmanati-l dumneavoastra, este singura dovada ca nu ati stat peste viza.

IMPORTANT: Formularul I-94 este cel care determina cu exactitate statutul non-imigrantului si validitatea/legalitatea acestui statut.  Daca un cetatean strain ramane pe teritoriul Statelor Unite peste perioada legala (depaseste data limita evidentiata pe formularul I-94), acest cetatean va fi “in afara statutului” (“out of status”), adica se va afla ilegal pe teritoriul Statelor Unite, si riscasa fie deportat in tara de origine si sa i se interzica o alta intrare pe teritoriul Statelor Unite in viitor.

Informatiile pe care trebuie sa la completati
in prima sectiune, pe formularul I-94 sunt, in ordine, conform numerotarii:

  1. Numele (de familie)
  2. Prenumele
  3. Data nasterii
  4. Tara de cetatenie 
  5. Sexul (scrieti "Male" (barbat) sau "Female" (femeie), cu litere)
  6. Numarul pasaportului
  7. Compania aeriana si numarul zborului (intrebati inainte de cobori din avion)
  8. Tara unde locuiti – Tara unde aveti rezidenta permanente, unde locuiti
  9. Orasul de imbarcare (original, chiar daca ati facut escala)
  10. Orasul unde a fost emisa viza (Bucuresti, cel mai probabil)
  11. Data emiterii vizei (ZZ/LL/AA)
  12. Adresa unde veti locui in Statele Unite (Numarul si strada)
  13. Orasul si Statul (continuarea adresei unde veti locui)
Daca ati mai fost in Statele Unite, ca student sau daca aveti deja "alien number" (daca nu stiti ce este nu se refera la dumneavoastra), veti mai avea cateva campuri de completat pe spatele sectiunii de sus.

Pe sectiunea de jos trebuie sa completati:

  • Numele si Prenumele
  • Data nasterii
  • Tara de cetatenie

Amprentarea
Cu formularul gata completat, pasaportul cu viza si declaratia vamala (formularul 6059B), mergeti la ofiterul consular. Daca sunt mai multe cozi, mergeti acolo unde scrie "NON-RESIDENTS", COADA "CITIZENS/RESIDENTS" este pentru cetateni si rezidenti. Ofiterul va va lua amprentele (degetele aratatoare de la fiecare mana - le puneti pe un aparat mic cu sticla rosie). Apoi, ofiterul va desparti cele doua sectiuni, va pastra partea de sus si va capsa sectiunea de jos in pasaport. Dupa ce pasaportul si cele doua formulare sunt stampilate puteti intra in Statele Unite, mergeti si va luati bagajele, dupa care predati formularul 6059B la vama.

Ce va poate intreba ofiterul consular:
  - Care este scopul vizitei (what is the purpose of your trip?)
  - Cat timp veti sta in SUA (how long will you stay in the United States?)
  - Unde veti locui in SUA (where will you live in the United States?)

Ce faceti cu formularul?
Nu pierdeti formularul I-94 si nu il despartiti de pasaport. La plecare, reprezentantul liniei aeriene va de-capsa sectiunea din I-94 care a fost capsata in pasaport si o va preda reprezentantilor de imigrari. Este responsabilitea dumneavoastra sa va asigurati ca formularul a fost decapsat din pasaport si preluat de reprezentantul liniei aeriene.

Mexic/Canada: Daca mergeti in vizita in Mexic sau Canada, pastrati I-94 in pasaport, acesta va fi valabil si dupa intoarcerea in SUA. Daca iesiti din Statele Unite si plecati in alta tara, prin Mexic sau Canada, predati dumneavoastra formularul I-94, reprezentantii liniei aeriene nu au sa vi-l ceara.

In caz de pierdere/distrugere
Daca pierdeti/distrugeti formularul I-94 din pasaport, trebuie sa completi un alt formular Application for Replacement/Initial Nonimmigrant Arrival - Departure Document (I-102 Form) si sa il depuneti la un sediu USCIS (imigrari) din zona unde locuiti. Daca mai aveti pasaportul, va trebui sa trimiti o copie dupa pagina cu viza, pagina cu poza si dupa pagina cu stampila de la intrarea in SUA. Daca nu mai aveti pasaportul, trebuie sa faceti o declaratie si sa faceti dovada identitatii cu alte documente (vorbiti la consulat)

Click pentru versiunea PDF (fata)
Click pentru versiunea PDF (verso - nu se completeaza)

Exemplu de completare pentru formularul I-94 (fata pe verso nu completati nimic)
exemplu formular I-94 (form I-94 example)


Advertising

Translate