Dan Tomei: Cateva cuvinte despre istoria ZZ? / Cum ti-a venit idea?

Mihai Lehene: Festivalul "Zilele Zalaului la Chicago" este, cred, un eveniment unic in diaspora romaneasca:  organizat fara fonduri, inedit, gratuit si fara pretentii, reuseste sa aduca impreuna, in fiecare an, doua pana la trei sute de oameni. Ne-am bucurat de fiecare data pana acum sa aducem peste jumatate din participanti din toate judetele tarii, si sper sa reusim sa facem acest lucru in continuare.

Ideea de a replica Zilele Zalaului in Chicago, simultan cu Zilele Cetatii organizate la Zalau, nici macar nu mai stiu daca imi apartine, dar port "vina" de a o promova si sustine in ultimii 4 ani. Comunitatea Zalauana din Chicago are norocul de a fi destul de numeroasa, cateva sute dintre cei veniti in ultimii 5-7 ani ca studenti fiind deja prieteni din liceu, dar nu as fi putut face nimic fara sustinerea entuziasta si neconditionata a prietenilor mei.


Unde se desfasoara evenimentul an de an?
 
Anul acesta, "Zilele Zalaului la Chicago" va avea loc in "Schiller Forest Preserve", o zona special amenajata pentru picnicuri, aproape de intersectia Irving Park/Cumberland, pe malul raului Des Plaines (in zona de nord-vest a orasului). La fel ca in fiecare an pana acum, costul inchirierii parcului va fi acoperit din "pusculita" de la intrare, contributie sugerata 1$.


 Cati oameni sunt implicati in organizarea ZZ?

As vrea sa va spun ca suntem multi si facem treaba, dar pana acum m-am descurcat aproape singur si am facut cat de multe am putut: am inchiriat parcul, am publicat anunturi si am dat zeci de telefoane, am adus de fiecare data la intrare o pancarta mare cu numele evenimentului, steag, brosuri informative despre Zalau si Salaj etc. Campionatul de fotbal, organizat de un prieten, este de fiecare data o atractie importanta, cu trofee si 8-10 echipe la start de fiecare data.


 In ce consta ZZ?

"Zilele Zalaului la Chicago" este un festival boem, cu mici, gratare, bere, fotbal, volei, chitara si cantece (pe-nserate) si multa distractie, o ocazie pentru tinerii din Chicago (spiritul conteaza mai mult decat varsta) sa-si faca noi prieteni sau sa isi revada prietenii mai vechi. Organizat de zalauani pentru toti romanii din Chicago, sper ca acest eveniment sa inspire si alte initiative de acest gen (ma gandesc la "Festivalul Castanelor" sau "Festivalul Berii" la Chicago).


Planuri de viitor pentru ZZ?

Dintr-un anumit punct de vedere, al atractiei, ar fi dragut sa putem face ceva deosebit in fiecare an, pentru a pastra interesul cat mai ridicat. Dar pentru asta am avea nevoie de fonduri si acestea nu sunt usor de obtinut. In plus, organizarea unui eveniment de anvergura se face cu efort sustinut si coerent, si nu prea multa lume este dispus sa faca munca voluntara.

Anul acesta m-am bazat aproape exclusiv pe reclama la "Romani la Chicago" (www.romanilachicago.org - o initiativa de succes) si, avand in vedere succesul recent al website-ului, sunt curios sa vad daca asteptarile imi vor indreptatite. Sper ca anul viitor, in colaborare cu echipa Radio27Online sau RoundTableSociety, sa reusesc sa facem o surpriza placuta participantilor la "Zilele Zalaului la Chicago, 2008". Va multumesc.