VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

RECUPERAREA DATORIILOR

Sigur, cineva iti datoreaza bani. Poate este vorba de un angajator care nu te plateste, poate ca ti-ai dat demisia, si nu ai primit ultimul cec. Sau produci ceva sau ai vandut ceva si clientul nu te-a platit. Sau poate esti contractor si ai lucrat la proiectul de constructie al altcuiva si nu te plateste. Ai un contract in scris ca sa poti sa pui un drept de sechestru la County pe proprietatea la care ai lucrat? „O, nu am nici un contract. Ne-am inteles doar verbal” – daca ti-ai facut treaba si ei au fost de acord sa te plateasca, ai un contract, un contract verbal. Nu poti sa pui un drept de sechestru in baza unui contract verbal, dar ai dreptul sa dai in judecata si sa-ti colectezi banii.

Sau poate ca ai avut un accident si asigurarea nu vrea sa plateasca pentru reparatii. Asigurarea trebuie sa te asigure cu reparatii care sa aduca masina asa cum era inainte de accident sau sa te compenseze cu bani pentru ce nu poate fi reparat sau inlocuit. Poate asigurarea celui care a lovit masina ta plateste pentru repararea masinii, pentru a-ti inchiria o masina pentru perioada in care masina ta a fost in reparatii, plateste pentru ambulanta, camera de urgente, pentru doctor, pentru terapie fizica – dar ce crezi despre faptul ca nu poti dormi noaptea doi ani mai tarziu pentru ca inca te doare spatele cand stai prea mult intr-o anumita pozitie, si asta este din cauza accidentului? Nu au fost oase rupte, dar ti s-a sucit spatele – valoreaza asta ceva bani? Sigur ca da!

Asa ca, inainte de toate, ai nevoie de o acuzare, o „cauza a actiunii”. Asta este baza pentru obligatiile contractului, care te lasa sa dai in judecata. Neglijenta si nerespectarea contractului pot fi cele mai comune cauze de a lua actiune, dar mai sunt si altele. Tineti minte ca un contract nu trebuie sa fie in scris ca sa poti da in judecata. Ruperea unui contract verbal este doar o lipsa a unei probe. In Illinois etse chiar „o cauza a actiunii” pentru „pierderea consortiului” – pierderea „serviciilor” oferite de sot/sotie – si asta este orice iti inchipui ca poate sa fie, de la treburi casnice pana la ingrijire copii, pana la datoria de „companion” de sot. Multi europeni vor sa dea in judecata pentru insulta morala – aparent asta este o cauza de actiune conform sistemului legislativ civil din Europa. Aici avem „defaimarea” si astfel de acuzari aduse impotriva  numelui reclamantului sau reputatiei lui, si avem de asemenea „provocarea intentionata de stres emotional” care poate sa fie mai aporoape de „insulta morala”.

Aceasta acuzatie trebuie sa rezulte in „despagubiri”.Acesta este costul financiar pentru dauna facuta. Asta inseamna ca trebuie sa fie o masura cu care se poate determina dauna, fie ca este rezultata din nerespectarea contractului sau din neglijenta altui conducator auto, in ceea ce priveste banii. Trebui sa stii sa evaluezi cati bani  sa ceri, si avocatii pot determina asta.

Ca sa iti suporti acuzatia, trebuie sa ai documentatii, hartii sau martori, sau orice dovada ce sustine acuzatia si daunele. Daca esti conducator de truck, ai jurnalul de bord care sa confirme ca ai condus mile-ele acelea in ziua respectiva? Daca esti contractor, ai chitante pentru materiale, si orice fel in care ai putea dovedi orele si munca prestata sau platita? Ai un contract sau macar un invoice? Cine a semnat hartiile? Macar, acuzatul si-a pus initialele pe o estimare sau pe o factura? Arata hartiile acestea avocatului ca el sa poata sa decida ce se poate face.

Uita-te mereu si la eventualele aparari. De ce nu a platit acuzatul? Ce ar putea acea persoana sa aiba impotriva ta, ca ofset sau contra-acuzare? Uneori acest ofset, sau posibila aparare a actiunii vine cand cineva incearca sa rezolve cazul, inainte de a deschide procesul. Bine inteles ca toti vor incerca sa colecteze banii inainte de proces, dar asta nu este mereu posibil. Dar macar asculti si cealalta parte a povestii care o sa apara mai tarziu in proces, oricum. Fi sincer cu avocatul daca crezi ca stii de ce acuzatul nu te plateste. Nu o sa te ajute daca nu esti sincer cu avocatul. Asa avocatul o sa determine cum sa contracareze orice contra-acuzare.

Pentru cazuri de colectare, cum ar fi cele despre care vorbim aici, avocatii cer de obicei o „taxa de eventualitate” care este de obicei o treime din valoarea ce trebuie reuperata, sau 40% daca trebuie deschis proces. Daca datoria este mica sau nesigura, un mic avans este retinut la inceput, pentru a acoperi cheltuielile office-ului. Gandeste-te: avocatul isi plateste chiria si angajatii – de ce sa piarda bani cu acuzarea ta. Asta o sa coste avocatul. De fapt, majoritatea avocatilor nu se incurca cu acuzatii minore. Va trebui de asemenea sa platesti taxa de deschidere de proces si taxa pentru serif de citatie la proces.

Cineva iti datoreaza bani si nu plateste. Ar putea sa mai fie si alte modalitati sa-ti recuperezi banii, dar daca mergi la avocat, fi pregatit sa dai in judecata. Sigur, o simpla „scrisoare de la avocat” ar putea sa te ajute sa-ti recuperezi banii, dar in majoritatea cazurilor aceasta speranta este fantezia clientilor si se dovedeste a fi o speranta falsa. Daca mergi la avocat – fi pregatit sa deschizi proces – pentru asta sunt ei acolo.

Daca ai sa folosesti sistemul legal ca sa iti colectezi datoria, ai sa ai nevoie de anumite lucruri. Ai sa ai nevoie de o baza solida de a deschide proces, si ai sa ai nevoie de o „cauza a actiunii”.

De ce mai ai nevoie? O cerinta esentiala este acuzatul ce trebuie gasit si citat la proces. Daca nu il gasesti, nu poti sa ii citezi. Daca nu poti sa-l citezi, nu are rost sa platesti banii pentru a-l da in judecata, si nu poti inainta cu cazul. Seriful trebuie sa „citeze acuzatul cu „servirea procesului” formala” Aceasta este notificare oficiala obligatorie pentru proces, prin inmanarea fizica a citatiei celui pe care il citezi.

Daca seriful nu il gaseste pe acuzat, este o procedura sa numeasca „un server pentru proces special” care poate fi un cunoscut de-al tau sau care poate fi angajat sa-l gaseasca pe acuzat si sa-l citeze. Ar putea chiar sa fie nevoie de un detectiv particular pentru a gasi si a cita un acuzat care este greu de gasit. Toate acestea pot intarzia cazul si sa creasca costul de a incerca ca colectezi banii.

Daca acuzatul este o corporatie inregistrata, ar trebuie sa nu fie nici o problema sa citezi corporatia. Unei corporatii i se cere sa aibe un agent inregistrat, care este disponibil si i se cere sa accepte citatii la procese. Intamplator, in Illinois, o corporatie trebuie sa fie reprezentata de un avocat licentiat; proprietarul nu poate merge singur la proces, sa apara „pro se” sau fara un avocat. Dar este absolut obligatoriu ca un delegat al serifului sa poata preda documentele de citatie in mana aparatorului, pentru a putea colecta o datorie.

Sa presupunem ca ai o acuza buna, ca ai daune mari si ca poti cita acuzatul. Acuzatul primeste citatia la proces, si cazul inainteaza in instanta. Cand ai sa primesti banii? Stai! Asteapta un pic! Inca esti departe de a colecta banii! Litigarea poate lua intre cateva luni si pana la cativa ani. Acuzatul o sa angajeze un avocat? Acuzatul are contra acuzari cu care sa se apere? Ai putea ajunge sa-i datorezi tu lui bani. O sa fie timpul ca acuzatul sa raspunda in instanta la acuza ta. O sa fie date de proces, o sa fie depuse motiuni, audieri la acele motiuni, si procesul de „descoperire” care este un alt subiect, si apoi cazul va fi programat pentru arbitrare. „Arbitrarea” este ca o audiere informala, ca o „repetitie” , daca vrei, care are loc peste drum de judecatorie.  Avocatii isi expun cazul in fata a trei alti avocati care tin loc de judecatori. In functie de ceea ce se intampla in arbitrare, cazut se intoarce la judecatorie, in fata judecatorului, si atunci poate o sa fie in proces normal.

Daca ai sa castigi, ce primesti? Banii? Nu, o sa primesti o sentinta, care este un ordin legal ce o sa-ti dea dreptul sa colectezi banii.

Cu toate astea, obtinerea sentintei este partea usoara. Acum trebuie sa colectezi banii. Acesta este un cu totul alt proces. Asta intereseaza avocatul: sa colecteze banii in baza sentintei judecatoresti. Trebui sa gasesti bunurile ce le detin, conturile lor din banci, angajatorii, proprietatile imobiliare pe care le detin. Poti folosi ordinul legal judecatoresc („sentinta”) si sa notifici banca si angajatorul, si sa poti lua banii din conturile lor sau din salariu, conform sentintei, dar ai terminat cu tribunalul cand ai luat sentinta. Trebui sa te intorci la tribunal ca sa iei ordine pentru ca banca si angajatorul sa poata sa-ti dea banii. Poti chema aparatorul la tribunal, in ceea ce se numeste” o citatie de a descoperi bunurile detinute” unde o sa fie fortat sa spuna sub juramant unde are cont in banca si unde lucreaza si ce proprietati si bunuri detine. In alte cuvinte, daca reusesti sa citezi acuzatul cum trebuie, poti sa-l fortezi sa tot vina la tribunal pana este de acord sa plateasca. Sau sa dea faliment. Daca acuzatul da faliment, asta o sa puna capat la toate eforturile tale de a colecta banii.

In urmatoarele articolor, daca este interes in acest domeniu, putem discuta mai in detaliu procesele colectarii de datorii. Putem de asemenea discuta posibile aparari impotriva platii, in afara de faliment. Sunt de asemenea anumite legi statutorii care guverneaza procesul de colectare, in mod particular in cazul consumatorilor si a datoriilor din credite de consumatori, si putem sa ne uitam la cerintele si interzicerile impotriva anumitor practici de colecatare sub acele legi. Sa ne spuneti daca sunteti interesati!


Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns