VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Iata raspunsuri la mai multe intrebari frecvente despre beneficiile de Social Security:

Prima intrebare: Pot non-cetatenii sa obtina beneficii de Social Security?

In multe cazuri, da. Ca sa se califice la beneficii, toti non-cetatenii trebuie mai nitai sa se califice la fel ca si cetatenii, in functie de anii de munca si de varsta de pensionare, etc. Suplimentar, o persoana care munceste si a primit un numar de social security (SSN) pe sau dupa 1 ianuarie, 2004, trebuie sa dovedeasca si urmatoarele: 1) ca la un moment dat in trecut ai primit un numar SSN bazat pe un permis de lucru in SUA, or 2) ca la un moment dat in trecut ai fost admis in aceasta tara ca turist cu viza B1 sau cu viza de tranzit pe vapor (D1 ori D2). Odata ce un angajat a intrunit una din aceste conditii, ca sa poata colecta beneficiile, acea persoana trebuie sa dovedeasca ca are statut legal pentru perioada in care o sa primeasca beneficii. Asta inseamna ca in fiecare luna inainte de a platii beneficiile, Social Security trebuie sa aiba dovada ca beneficiarul este pri cetatean SUA ori ca are statut legal. Atentie, este o difereta intre a fi aici in statut legal si doar a “fi in statut”, dupa cum am mai discutat in alte articole.

A doua intrebare: Sunt cetatean american si vreau sa locuiesc in afara tarii. Pot colecta beneficii de social security intr-o tara straina?

Daca esti cetatean american poti sa primesti plati de la social security in afara Statelor Unite atat timp cat esti eligibil pentru asta. Indiferent de cetatenie, sunt cateva tari unde nu este permis sa trimitem plati. Si alte tari au alte restrictii. Cu fiecare tara in parte sunt intelegeri de social security, deci cerintele vor fi diferite in functie de situatia ta. Ar fi o idee buna sa verifici cu Social Security care sunt aceste cerinte. In price caz, daca ai o adresa in SUA poti opta sa-si fie depozitate beneficiile direct in contul tau de banca, asa ca asta ar fi o solutie mai simpla. Uneori cei ce primesc beneficii de pensie de la Social Security trebuie sa se prezinte in fiecare luna la ambasada SUA sa le ridice.

A treia intrebare: Nu sunt cetatean american dar sunt eligibil sa primesc beneficii de social security. Pot sa le primesc in afara SUA, daca decid sa ma pensionez in tara mea natala?

Da, pentru sase luni. De aceea este atat de importatn sa inveti engleza si sa treci testul de cetatenie. Daca nu esti cetatean american, social security va opri plata dupa sase luni de cand ai parasit SUA, doar daca nu indeplinesti vreo exceptie din lege care ti-ar permite sa continui sa primesti beneficii in afara tarii. Aceste exceptii siunt bazate in parte pe cetatenia ta. Atunci trebuie sa verifici lista de pe website sau sa mergi la un office de socila security sa intrebi, pentru ca de exemplu daca te califici pentru beneficii si esti cetean al unei tari care are acord reciproc de plata cu SUA, poti sa continui sa primestyi beneficii si dupa ce parasesti tara. Dar din nou anumite cerinte se aplica. Si daca primesti beneficii si lucrezi intr-o alta tara, se aplica anumite reguli ca sa se determine daca mai poti primi acele cecuri, dar vor opri 35,5% pentru taxa pe venit chiar si pentru persone ce nu sunt nici rezidenti nici cetateni SUA.

Toata zona de beneficii social security, in special pentru imigranti, este o zona compleza, si depinde de tara, de venitul beneficiarului si de statul de imigrare. Nu am adresat inca aceasta problema in detaliu, numai am ridicat mai multe intrebari si am dat o idee generala. Am mentionat “pensia” dar nu am detaliat despre “dependent si supravietuitor”, sau de beneficiile pentru soti, despre beneficii de dizabilitate, Medicare, Medicaid sau alte beneficii.

In afara de a seta depozite directe intr-un cont de banca pentru beneficiile de social security, cei ce urmeaza sa se pensioneze trebuie sa considere si alte lucuri, cum ar fo “planificarea proprietatilor”. Asta include redactarea uni testament, asigurare, transferul de real estate sau de polite de asigurare in numele copiilor, sa redactati o imputernicire astfel ca altii sa poata actiona in numele tau, in special daca parasesti tasa, si altele.

Daca se apropie pensia si nu ai apucat sa strangi prea multi bani, iata cateva sugestii despre cum sa reusesti: 1) Daca ai o casa, investigheaza reversarea unui mortgage. Poti obtine un cec lunar care sa suplimenteze cecul de la social security , sau o suma mare o data, sau o linie de credit, folosind unul din aceste imprumuturi in baza gajului casei. 2) Redu din facturi, ia-ti o masina mai mica, o casa mai mica. Reducand iti salveaza bani la pensie. Poti chiar sa te muti intr-o parte a tarii unde este mai ieftin de trait 3) Daca esti sigur, considera sa imparti casa sau poate si o masina sau alte resurse cu inca cineva sau cu un membru de familie. Impartind cheltuielile o sa te ajute si financiar si social , fiindca o data ce imbatranesti, e usor sa te izolezi. 4) Cauta ajutor. Poate te califici pentru Bonuri de masa, programe ca “Meals on Wheels”, ajutor la plata caldurii, cazare garantata de guvern, telefon cu pret redus si alte beneficii. Administratia de batrani din SUA ofera ca ajutor servicul de locare a ajutorului pentru batrani, care poate sa fie primul pas in a gasi resurse pentru batranii din orice comunitate, ajutandu-i sa-i puna in contact cu cea mai apropiata agentie de batrani pentru detalii. Servicul de locare poate fi gasit la: www.eldercare.gov/eldercare/public/home.asp sau la telefon 800-677-1116

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns