VOCEA IMIGRANTULUI

De John W. Kearns

Autorul va invita sa adresati intrebarile generale, de imigratie, taxe sau de afaceri la e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

DACA ESTI  ILEGAL:  Se poate sa te caute. Ai putea fi prins oricum.Trebuie sa fii pregatit.

Pnetru a clarifica, sunt mai multe variante in care poti fi declarat “imigrant ilegal”, nu doar daca ai trecut granita ilegal ( fara inspectie), de exemplu din Mexic. Poti fi la fel considerat ilegal chiar daca ai intrat in aceasta tare legal si ai fost “inspectat si admis” la un port de intrare( “POE”), cum ar fi aeroportul O’Hare, dar apoi ai ramas peste statut (perioada admisa, stampilata pe formularul I-94). Asta se poate intampla unui turist care a venit cu viza B1 sau in cazul in care un student nu isi metine clasele la zi pentru un semestru si este raportat ca terminat la sistemul SEVIS. Chiar cineva care are statut legal ( in perioada admisa) poate fi declarat “in afara statutului” si deci ilegal. Sa presupunem ca ai venit ca turist, iti schimbi viza in viza de student, si apoi castigi Loteria Vizelor. La interviu, ar putea sa-ti spuna ca ai fost ilegal tot acest timp daca afla ca ai lucrat ilegal, sau daca nu ti-ai platit tuitia sau daca nu ti-ai pastrat clasele la zi ( chiar daca nu ai fost raportat la SEVIS.)

De ce mai explic inca o data in cate feluri poate fi cineva ilegal? Pentru ca inca sunt oameni care nu inteleg: un tanar a fost chiar uimit sa auda ca era “ilegal” numai pentru ca a iesit din statut cu catva timp in urma. El credea ca a fi “imigrant ilegal” inseamna sa fi trecut granita ilegal. In alte cuvinte, el credea ca se refera la mexicani, nu la el.

Un prieten sau vecin dispare in mijlocul noptii. Cineva bate la usa dimineata devreme.Iti aduci aminte de cazul tau de imigratie de acum cativa ani? Stii ca ai pierdut cazul, pentru ca poate nu te-ai prezentat la tribunal , sau poate ca avocatul tau ti-a reprezentat cazul, ti l-a apelat pana la capat si a pierdut. Te intrebi vreodata ce s-a intamplat cu acel caz? Este usor sa il ignori, sa pretinzi ca nu s-a intamplat niciodata si sa te rogi sa nu ti se  intample nimic.Ei, este din ce in ce mai posibil sa ti se intample ceva si poti fi arestat in orice moment. Daca ai un ordin final de deportare, esti listat intr-o baza de date a politiei, ca un fugitiv, si esti urmarit. Intr-un final, dosarul tau o sa ajunga la suprafata pe biroul cuiva si  ofiterii ICE vor veni sa-ti bata la usa la 5 dimineata.Oh, nu mai locuiesti acolo! Esti in siguranta! Ti-ai amintit sa-ti schimbi si amprentele? Si factura de telefon, si facturile de gaz si curent, si cartile de credit? Multi oameni care se ascund sunt prea confortabili. Intr-un final, ai sa fii oprit in trafic si ai sa fii descoperit.

Am mai spus asta de multe ori pana acum. Cu riscul de a parea repetitiv, de ce mai spun asta inca o data? Pentru ca o alta prietena cu un ordin vechi de deportare a fost arestata in mijlocul noptii, probabil pentru ca isi deschisese un cont nou de telefon luna trecuta, si isi daduse acolo adresa ei actuala. Cine stie? Nu era pregatita, pentru ca “nu o sa mie se intample mie”. Iata ca i s-a intamplat, si apoi prietenii ei apropiati nu puteau sa intre in apartamentul ei, si nu puteau sa gaseasca si sa aiba acces la cutia ei de depozit. Are o masina si mobila care trebuie vanduta, un cont in banca, haine de impachetat si de trimis, etc., in timp ce ea este in inchisoare, asteptandu-si avionul. Guvernul federal revitalizeaza baze militare pentru asa ceva.

Ar fi fost foarte usor sa fi redactat o Imputernicire (“POA”) si sa fi facut toate aceste planuri in avans. O POA este a autorizatie pentru cineva care sa actioneze in numele tau pentru lucruri cum ar fi a-ti plati facturile, sa-ti ridice ultimul cec, sa-ti foloseasca contul de la banca, sa-ti vanda masina, sa negocieze cu proprietarul sa-ti inapoieze chiria pe care ai dat-o in avans, etc. Cineva ar trebui sa aiba un set de chei de rezerva si sa stie unde sunt ascunse actele importante, cum ar fi pasaportul valid, titlul la masina, documente de asigurare, contract de inchiriere, numere de telefon ale familiei, ale proprietarului care iti inchiriaza apartamentul, ale angajatorului, etc.

In plus, avocatul tau trebuie sa obtina toate actete de imigratie, aplicatii, si tot dosarul de la tribunal. Avocatul poate sa il obtina de la guvern daca nu poti sa il obtii tu din alta parte, dar aceste cereri pot sa dureze si un an pana sa primesti dosarul. Ar trebui sa comazi o copie acum.

Si in final, este posibil sa ai o cerere afirmativa de anulare a deportarii. Asta inseamna ca poti sa ai o aparare impotriva deportarii. Poate sa fie o cerere de azil, o casatorie cu un cetatean american, sau alt fel de cerere. Mult depinde de detalii tehnice, cum ar fi daca ti-a fost oferita plecarea voluntara in cazul original. Asta cere analiza si planificari din partea unui profesional instruit. Fii sigur ca ai sa consulti persoana potrivita, si fa asta in timp util, inainte de a fi prins.

Economia este in conditii rele acum, si nici Europa nu este prea departe in recesiunea economica. Crezi ca ai fi fericit acolo? Mai gandeste-te o data. Asta nu este o vacanta. Ai grija de afacerea ta. Poate peste un an vom avea o reforma in imigratie. Planifica din timp!

Prin aceasta serie de articole as vrea sa abordez probleme ce intereseaza pe cititori si sa creez discutii clare, simple, practice si creative si raspunsuri la subiecte de interes.Toate acestea se bazeaza pe douazeci de ani de experienta.Deoarece momentan nu mai reprezint clienti, ISPNA are on office si lucreaza cu avocati ce ofera consultanta juridica. Avem vorbitori de limba natala. Consultatii prin telefon su in offce pot fi programate la telefon: 312-738-2529. Vezi reclama din acest ziar.

Disclaimer:

Informatia cuprinsa in acest articol nu trebuie luata ca si consultanta legala sau opinie legala. Desi afirmatiile continute aici reflecta opiniile autorului, si nu a acestei publicatii sau a editorilor ei, informatia oferita poate fi un sumar sau o compilatie din alte surse, care sunt recunoscute aici. Continutul acestui articl este menit a fi pentru informare generala, si sunteti sfatuiti sa consultati un avocat cu privire la situatia dumneavoastra si cu privire la orice intrebare legala ati avea.

C Copyright John W. Kearns